Dermoskopi Nedir?

Dermoskopi özel ışık ve büyütme sistemleri içeren bir aletle deriyi daha yakından incelemeye olanak veren bir yöntemdir. Derinin üst ve orta tabakalarındaki çıplak gözle görülmesi mümkün olmayan yapıların görülmesini sağlayarak tanı koyma konusunda ufuk açmıştır. Ayrıca alınan dermoskopik kayıtlar sayesinde mevcut lezyonun objektif verilerle takibine de olanak sağlamıştır.

Dermoskopla muayene deriye gelişmiş bir büyüteçle bakıyormuş gibi hasta için sıkıntı oluşturmayan bir yöntemdir. Basit bir el aleti formundan kompleks dijitalize sistemlere kadar değişik aletler kullanılabilmektedir. El dermoskopu; sınırlı büyütme olanağı veren, kayıt ve takip olanağı sınırlı, cepte taşınabilecek kadar küçük ve pratik bir alettir. Kayıt yapılabilen dijital dermoskoplar ise daha fazla büyütme yanında lezyonu fotoğraflama ve kaydetme olanağı sağlar. Son yıllarda hafızasına binlerce dermoskopik resim tanımlanarak yapay zeka yöntemiyle birleştirmiş dermoskoplarda geliştirilmektedir. Böylece tüm vücut taramaları cihaz tarafından otomatik olarak yapılabilmekte, fotoğrafı çekilen deri lezyonunun iyi huylu, şüpheli ya da kötü huylu olup olmadığına dair detaylı analizler oluşturulabilmektedir. Ancak bu gelişmiş aletlerin sadece tanı koymada yardımcı olduğu, son kararın bu konuda deneyimli doktor tarafından verilmesi gerektiği bilinmelidir.  

benlerin-normal-goruntusu

Benlerin normal görüntüsü

cihazlarimiz-5.png

Dermoskopi cihazımız

Dermoskopi-Nedir

Benlerin dermoskopik görüntüsü

Dermoskopi-Ne-Amaçla-Kullanılır

Benlerin dermoskopik görüntüsü

Dermoskopi Ne Amaçla Kullanılır?

Dermoskopi kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda, benlerdeki riski belirlemek ve özellikle de tanıda gecikildiğinde ciddi sorun olabilecek bir deri kanseri türü olan melanoma erken tanı koymak için kullanılmaya başlanmıştır. Ama zamanla birçok deri hastalığında kullanılmaya başlanmış ve çıplak göz ile fark edilemeyecek ayrıntıları tespit ederek tanı koymayı kolaylaştırır hale gelmiştir. Son yıllarda tırnak ve saç hastalıklarında da yoğun olarak kullanılmaktadır. 

Bu cihazlarla kombine gelişmiş bilgisayar yazılımları sayesinde oldukça kaliteli ve ayrıntılı görüntülü kayıtlar alınıp arşivlenebilmektedir. Böylece sonraki takiplerde mevcut lezyon önceki kayıtlarla karşılaştırılarak riskli değişiklikler erkenden belirlenebilmektedir. Özellikle kötü huylu bir deri kanseri olan melanomda erken tanı ve tedavi hayati önem taşıdığından, en sık kullanım alanlarından biri ben taraması ve takibi yapmaktır.

 

Her Dermatolog Dermoskopik Muayene Yapabilir mi?

Dermoskopla görülen yapıların tanınması, yorumlanması ve doğru tanı konması ciddi bir eğitim süreci, yoğun bilgi birikimi ve tecrübe isteyen bir durumdur. Özellikle dijitalize sistemlerin ekonomik yükü nedeniyle de her dermatolog bu cihazları kullanma ve kendini geliştirme şansı bulamamaktadır. 

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Vitiligo (Alaca Hastalığı)

Halk arasında alaca hastalığı olarak da bilinen vitiligo, deriye renk veren melanosit isimli hücrelerde hasar oluşturarak deri renginde kayıba (beyazlaşmayla) neden olan bir hastalıktır....

Rozasea (Gül Hastalığı)

Gül hastalığı olarak da bilinen rozasea, en belirgin bulgusu yüzde kalıcı kızarıklık olan kronik bir deri hastalığıdır. Yüzde tekrarlayan kızarma atakları yaygın bir bulgudur. En çok yanaklar, burun, alın ve çene kısmında ve özellikle yüz orta hattında belirginlik gösterir. ...

Ne Aramıştınız?