Kimyasal peeling cilde kimyasal bir maddenin uygulanması sonrası deride kontrollü hasar oluşturan bir yöntemdir. Oluşturulan bu kontrollü hasar cildin yenilenmesini ve yeniden şekillenmesini sağladığı için daha çok kozmetik amaçlı kullanılan bir yöntemdir.

Kimyasal Peeling Kullanım Amaçları

Bu yöntem en sık cilt yenileme, leke, sivilce ve sivilce izlerini tedavi etmek için kullanılmaktadır. Peeling yaşlanan yüzü gençleştirmek, daha genç ve dinlenmiş bir görünüm kazandırmak için güçlü bir yöntemdir. Peeling sonrası ciltteki renk eşitsizliği ve pürüzler azaldığı için daha sağlıklı, tazelenmiş ve duru bir cilt görünümü kazanılmış olur. Ayrıca ciltte güneş hasarı sonucu oluşan ve kanser öncüsü olabilen aktinik keratoz lezyonlarını azaltmak amacıyla da kullanılabilmektedir.

Kimyasal Peeling İçin Kullanılan Alanlar

Kişinin cilt yapısına, giderilmesi istenen soruna göre seçilen ajan değişiklik göstermektedir. Ve seçilen ajana göre de kullanım sayısı ve yapılma aralıkları değişmektedir.

Bu amaçla en sık glikolik asit, salisilik asit ve trikloroasetik asit kullanılmış olsa da traneksamik asit, mandelik asit, laktik asit, piruvik asit ve retinoik asit de kullanılabilen ajanlar içindedir. Ayrıca resorsinol, salisilik asit ve laktik asit karışımından oluşan Jessner çözeltisi de tercih edilen yöntemler içindedir. Fenol ve kroton yağı ise derin peeling amacıyla kullanılan ajanlardır.

Ayrıca peeling amacıyla kullanılan içeriklerle leke açıcı veya sivilceyi azaltıcı içerikleri kombine eden “enzim peeling” olarak bilinen yöntemler de mevcuttur. “Enzim peeling” uygulamaları iyi seçilmiş hastalarda az seansla etkili tedavi şansı sunabilmektedir.

 

kimyasal-peeling-cesitleri

 

Kimyasal Peeling Çeşitleri

Kimyasal peelingler uygulanan kimyasalın cilde nüfuz etme derinliğine bağlı olarak hafif, orta ve derin olarak sınıflandırılmaktadır. Hafif peelingler derinin sadece üst tabakasına, orta peelingler derinin orta tabakasının üst kısmına, derin peelingler ise derinin orta tabakasının alt kısmına kadar etki gösterebilmektedir. Uygulama derinliği arttıkça derinin iyileşme ve yeniden yapılanma süreci de uzamaktadır. Bu nedenle derin peelingler yerine yüzeyel ve orta peelingler daha sıklıkla kullanılmaktadır.

Sosyal Medyada Paylaş:

Bunlar da İlginizi Çekebilir

BBL Lazer

Işık tedavileri uzun yıllardır dermatoloji pratiğinde pek çok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Işığı daha yoğunlaştırarak lazer gibi kullanmaya olanak sağlayan ilk IPL (Yoğun Atımlı Işık) cihazı 1995 yılında FDA tarafından onaylanmıştır. Sonrasında teknolojik gelişmeler devam etmiş ve daha da yoğunlaşmış ışık elde etme olanağı sağlayan cihazlar geliştirilmiştir....

Botulinum Toksin (Botox, Dysport) Uygulamaları

Yüz güzelliği algısı etnik kökene göre farklılık gösterebilmektedir. Yine de her coğrafyada dengeli, simetrik, uyumlu özelliklere sahip oval ve genç bir yüz çekici olarak algılanır. Yüz ifade kasları vücudun diğer kas kısımlarından farklılık gösterir.  ...

Ne Aramıştınız?